ODGOVORNOST NEKIH LATINOAMERIČKIH PISACA ZA VELIKI POŽAR NA UŽOJ PERIFERIJI BEOGRADA

Video sam Brenu. Sa brenerom. Uputila se bila ka Bežanijskom groblju.
Lep joj je bio taj brener. Breni.

Kada sam bio u gimnaziji imali smo u školskom dvorištu dva psa, Brenu i Sidu. Sida je izgledala kao da ima sidu a Brena je bila lepa. Psi inače ne mogu da obole od side ali šta deca pa znaju o seksualno prenosivim bolestima.

Nego, pričamo tako moja malenkost i Brena. Sa brenerom. Bio sam izašao da prošetam psa pre posla, pa mogu i do groblja, pomislih. Pričamo tako, kažem joj Dobro jutro komšinice, kaže ona meni Dobro jutro komšija, kažem joj, A kamo sa brenerom u ranu zoru?  E tu se ona rasplaka. Briše suze roze plišanom trenerkom i sve nariče. Dušu mi je otvorila, Brena. Sa brenerom.

Kupio bio njoj Boba bišona, ili maltezera, ili koton de tuleara, nešto belo, pufnasto, cacano, rasno uglavnom. I sve super, divno, krasno, štene odrasta unutra u kući jer su u dvorištu nemački ovčari, čuvari. I jednom tako, priča ona, dok junsko sunce obasjava nadgrobne spomenike pred nama, zatvore oni predveče čuvare. Puste štene u zadnje dvorište, na travicu, trčkara štene, lepa travica, kao Viktorova bivša, Mesec se puni, čuju se sove, srećan Boba, srećna i Brena. Sa brenerom. Kučence nije stiglo ni da se spotakne, doleće sova i odnosi štene. A joj da ste videli nesreće, za Brenu. Sa brenerom.

Kao onomad kad je visilo u vazduhu sletanje helikopterom na koncert u Temišvaru, ili Bukureštu, ili Sofiji, uglavnom nešto jadnije od Beograda, bilo tada. Kaže mi, tako je bilo da je morala da zvekne neki alkohol, tada.

Dupli. Etil.

Brena. Sa brenerom.

I kako se metil alkohol leči etil alkoholom boreći se za iste receptore prema kojima imaju sličan afinitet, tako je i Boba boreći se i dalje za recepciju kod i dalje njegove Brene, sa brenerom, bio nabavio ponovo slično štene.
Da li treba da napomenem da su te rase već dovoljno preslične, da ne kažem presličane. Preslikane.

Jada se meni, dok smo ulazili kroz kapiju i na putu smo ka najvećem šumarku koji grli groblje, Brena, sa brenerom, kako je priča opet ista. Kako su oni jedno veče zatvorili čuvare i pustili štene iz kuće u zadnje dvorište posle tri meseca zlatnog kaveza (u međuvremenu su deci kupili zlatnog retrivera). Štene je stiglo tek da se spotakne ali ga je, kaže Brena, sa brenerom, odvratna sovuljaga, ponovo ščepala i odnela u pravcu groblja. Ni traga ni glasa.

Setila se Brena, sa brenerom, setila se, kaže, kada je čitala kod Koelja Pabla, ili Kastanede Karlosa, ili Puiga Manuela, da kada se nešto desi samo jednom, možda se više nikada neće desiti ali da ako se desi dva puta onda će se sigurno dešavati iznova i iznova, i da je to nateralo da kupi brener. Nju. Brenu.

Kaže, planira večeras da pusti prvi put u dvorište svoje treće belo, pufnasto, cacano ali rasno pseto, jedne od tri pobrojane rase, ali kako ne bi mogla podneti još jednom isti ishod prvo će spaliti sve drveće na Bežanijskoj kosi i sve sove sa njima. Kaže, odlučila je da počne od groblja ranom zorom jer je mirno i tiho, pre nego krenu sahrane i upali plamen brenera. Ona. Brena.

Rekao sam joj da je to dobar plan ali da moram na posao i da ću je uskoro ostaviti.
Rekao sam joj Doviđenja komšinice, a ona mi je odgovorila Doviđenja komšija.
Brena. Sa brenerom.

23 comments

 1. Mislis brener je ta sprava koja resava. Ne stigoh da je shvatim tamo, a ni ovde nisam daleko dogurala. Nasmejao si me sa par primedbi, pa evo ako si znao tacan broj i da se zaradi malo. Pa onda kazu, nema posla da se zarade pare.

  BRENA I NJENI PSI

 2. Izguglaj brener, biće ti sve jasno i možda još malo smešnije, ako imaš moć vizuelizacije. Brene. Sa brenerom.
  Klip mi skroz ide u prilog. Hvala lepo. Molim lepo.

  1. Pa naravno da imam “moc”. Sta mislis da li sam guglala pa naletela na ovo, tek onda se zarozala od smeha i morala da podelim bastu i ostalo. Par reci od plisane trenerke, ( roz-a verovatno), nazivi punokrvnih rasa, neki jadniji grad od Bg i pasus o knjizevnosti su me nasmejali. Molim lepo “nema nasta”!

   1. Ne bi mi verovala odakle priča, nije sa YT, ne bi mi verovala, kao što rekoh. Dodaću rozu pred trenerkom, rispekt. Koton de tulear stvarno postoji, vidim da je na klipu jorkširski terijer, jbg, nije beli. A ovo na kraju, molim lepo, kao gospođe koje počinju razgovor sa KAD VEĆ PRIČAMO DA VAM KAŽEM, gledao sam FŽ na TV-u kako pazari na pijaci i skroz mi je u tom fazonu.

 3. Vec danima odbija da mi se otvori Mojblog, te mi je drago da vidim tekst i ovde. I mene si nasmejao, nego, tebi je bar (cak i u prichi) rekla Dobar dan.

Comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s