VOLLNNIS

PRAVILA:

  • Igra se na terenu (travnatom, betonskom, šljakastom kao u tenisu) gde je jedno polje 9×9 metara. Izmedju polja je mreža visine 1.37 metara razapeta izmedju četiri stuba (2 na krajevima ali i 2 u sredini). Svi stubovi su sastavni deo terena.
  • Loptu (veću od rukometne, manju od odbojkaške i lakšu od teniske a težu od običnog balona) takmičari prebacuju sa jedne na drugu stranu koristeći obe strane šake umesto reketa.
  • Lopta sme da padne jednom na teren ali ne i dva puta (kao u tenisu). Servira se samo sa zemlje slično kao u odbojci a dozvoljeni su i čekić i smeč.
  • Poeni se osvajaju slično kao i u tenisu, kada lopta ne predje preko mreže, kada predje ali prvi put padne u aut i kada dva puta padne na protivničku polovinu terena. Nema poentiranja iz prve lopte tj. iz servisa i iz riterna. Igrač koji prima servis ima pravo da traži da se servis ponovi tri puta, četvrti servis je obavezan da prebaci preko mreže u teren ili protivnik dobija poen. Igrač koji servira ima pravo da ne odigra na prva dva riterna i ponovi poen dok treću vraćenu loptu mora da prebaci preko mreže  u teren ili protivnik osvaja poen. Igrač koji servira ima pravo na jednu servis grešku kao u tenisu. Nema neca pri servisu kao ni u odbojci što nema. Igrač ne sme da dotakne mrežu svojim telom kao i u tenisu i odbojci.
  • Igra se do 17 poena sa tim da razlika na kraju mora da bude minimum 3 poena (znači 17:14, ili 18:15, ili 19:16 i tako dalje). Igrač koji stigne prvi do 17 poena osvaja set (kao u odbojci i tenisu). Strane se menjaju posle drugog i četvrtog seta. Pobedjuje onaj igrač koji prvi osvoji tri seta.

24. jun 2009 0:21:01 | (0) komentara

One comment

Comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s